Thursday, March 5, 2009

Село Кладница

с. Кладница s. Kladnica

Кладница е село в Западна България. То се намира в община Перник, Област Перник.


География


Село Кладница се намира в планински район - Южна Витоша.
Селото е в самата планина и е стартова точка за много туристически маршрути. Гората е предимно иглолистна. Има много диворастящи гъби, потоци, включително и колектори за водоснабдяването на град Перник. Със селото са свързани реките Танчовица, Кладнишка, Матница. Последната на 4 км от селото се влива в язовир Студена. Прилежаща на него е бившата резиденция Студена, сега ловно стопанство, в което има много диви животни - елени, диви свине, мечки и др.
Селото е само на 27 км от София (15 км до табелата за край на София при ханчето "Черния кос" и 25 км до "Женския пазар") и на 17 км от Перник. Най-близкото село е Рударци. На 3 км след селото е курортната местност Селимица за зимен туризъм, но към 2005 година е с доста занемарен вид и активност. Рударци също е прочуто в региона с туристическата си активност и природна привлекателност. В Рударци се намира единственият в района плаж с три басейна, който се захранва от минерални лечебни води. Рударци е бивша махала на Кладница и днес двете села образуват един курортен район за София и Перник на 30 минути път.
В село Кладница се намира и ловна резиденция.
Вижда се светлина в тунела и за зимния туризъм в района. Има инвеститорски интерес за възстановяване на изоставените почивни станции и хижи на "Селимица", както и за построяването на нов хотел.


Културни забележителности


В местността Конопището личат основите на добре устроено трако-римско, а в по-късен период византийско селище. При строежи на къщи са намирани цели керамични съдове, долиуми, делви, гърнета, керамични макари, антични парчета стъкла, монети, части от добре изградени топилни за обработка на цветни и благородни метали.

Кладнишка крепост
Крепостта е разположена на югозападните склонове на планина Витоша. Чрез археологически разкопки и проучвания е установено, че Кладнишката крепост е построена в периода 5 - 6 век.
Мястото, което крепостта е заемала е било изключително стратегическо. Тя се намира на билото на немного висок хълм, който обаче от три страни е обграден от много стръмни склонове. Освен това от крепостта е съществувал визуален контакт с други крепости, които са се намирали в околността.
Кладнишката крепост е една от големите български крепости. Общата площ на територията , оградена от крепостните стени е около 10 декара. Останките от стените имат средна височина от около 0,70 метра.
Крепостта е имала основна функция и е принадлежала кьм система от планински крепости, които са защитавали подстъпите кьм град Сердика. Според византийските хронисти при превземането на Сердика от хан Крум и приобщаването й към Българското царство българите унищожават всички околни крепости. Тогава вероятно е първото разрушение на крепостта.
По издялана на камък карта на крепостта ясно се вижда, че тя е имала двойни яки зидове от ломен камък и хоросан и входът й е от югоизток. Намирани са остриета от стрели, върхове на копия, остриета от ножове, фини жълтеникави стъкла, монети, керамични теглилки, съдове - цели и счупени, рисувани с геометрични мотиви и растителни такива, а също керамични сита. Крепостта е имала две нива на застрояване. Според останките по-високата част е имала административни функции — тук именно се е намирала и трикорабната базилика, чиито основи се разкриват при дълбочина над 1,5 м в по-ниската част е пребивавала войската, а също и оръжейните работилници.

В непосредствена близост до останките на крепостта (няколкостотин метра) се намира Кладнишкия манастир.


Манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Свети Николай е български манастир, разположен в западните склонове на Витоша, на около 1 км североизточно от село Кладница.
Основан е през 13 век, а по време на турското робство е разрушен. Възобновен е през 19 век (1841 г.) от дядо Спас от село Мърчаево и понастоящем е постоянно действащ.
Манастирската обител представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Черквата е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 г., а вътрешният й притвор – през 1866 г. До западната фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Черквата е изографисана през 1883 г.
Върху хълм, на около 100-150 м североизточно, се намират останките от Кладнишката крепост.
Манастирът е обявен за паметник на културата.


Транспорт


До с. Кладница се стига лесно с градски транспорт - маршрутка от/за София на всеки 30 минути с начална спирка бул.Христо Ботев ( Министерство на Земеделието ), автобус №21 от/за Перник.


Други


От 2003 година районът на Кладница и Рударци е известен като любима местност на американските кинопредприемачи за заснемане на продукции, най-големите от които са „Юлий Цезар“ и „Спартак“. На територията са изградени забележителни декори, а при заснемането се включва голяма част от населението за масовки и статисти. Край селото близо до бившите открити рудници на хълмистата земеделска земя покрай пътя за резиденцията ДДС-Витошко започва изграждането на вилно селище Делта Хилс от еднофамилни къщи и със собствена комунална инфраструктура включително газификация. Държавната Дивечовъдна Станция "Витошко" (ДДС Витошко) планира покупката на над 150 планински мотоциклети, с което вероятно смята да развие екстремния туризъм, тъй като ловният трае само няколко есенно-зимни месеца.







No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона

Кладница - Раят на Витоша

iPernik