Wednesday, March 11, 2009

манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец

село Кладница - манастир Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Манастирът „Св. Никола", край село Кладница, където е сега, е бил построен през 1841 година. Над притвора в църквата има надпис: „Создася церква храм св.обител Святому Николаю в лето 1841, отца игумена Анания, устабаши Боне и Михалко".

Преди тази дата манастирът е бил по-горе, на мястото на сегашния детския лагер „Иван Гарванов". Земята е подарена от бившата манастирска управа през 1929 година на „Мини-Перник" за децата, при едно условие - да имат добросъседски отношения, каквито са били от постъпването ми до днес.

До септември 1944 година е имало книга, в която е описвана историята на манастира ни. Тя се е носела от ръка на ръка от хората, които винаги са я връщали в манастира. Наскоро след 9-ти, с извинение, един прост човек я изгорил. Казал пред хората: „Сега са дошли комунистите на власт. Те не вярват в Бога аз я изгорих, за да си запиша един плюс". Това не е нито плюс, нито актив, защото историята не държи страна никому. Тя говори само истината. Този човек го прегази рейс, като пиян.

No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона

Кладница - Раят на Витоша

iPernik