Friday, March 13, 2009

Учени откриха тайната на безопасния плутоний

Учени откриха тайната на безопасния плутоний



Учени от израелския университет "Бен Гурион" твърдят, че са открили метод за "обезвреждането" на плутония, който го прави неподходящ за употреба за военни цели, но подходящ за нуждите на ядрената енергетика.

Това пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА. Плутоният е ядрено гориво, от което 95 процента се произвеждат в 430-те ядрени централи, действащи сега в света. Той представлява обаче голяма заплаха за разпространението на ядреното оръжие, защото след като бъде употребен в ядрените реактори, може да бъде повторно използван като делящ се материал в ядрените бойни глави.В лабораториите си в Негев, в Беершеба, израелските изследователи от университета "Бен Гурион", ръководени от професор Игал Ронен, смятат, че са намерили начина да произвеждат сигурен плутоний. За целта те добавят съвсем малко количество от изотопа америций 241 към плутония, преди той да бъде вкаран в ядрения реактор.

Синтетична форма на този изотоп днес се използва за производството на детектори за дим. Изотопът америций 241 притежава способността да неутрализира плутония, излязъл от реакторите, като го прави по този начин неподходящ за използване за военни цели.

 Подробностите, свързани с експерименталния метод, израелските учени ще разкрият другия месец в списанията "Сайънс" и "Глобал секюрити".Израел се надява сега, че с новия метод ще насърчи развитието на ядрената енергетика в Близкия изток, както и в останалата част на света, без това да доведе до появата на нови ядрени сили, пише "Фигаро". Петте главни доставчици на обогатен плутоний, предназначен за ядрени реактори - Франция, Германия, Русия, Япония и САЩ - биха могли без притеснения да продават ядрено гориво на все по-голям брой заинтересовани от ядрената енергетика страни, като същевременно си продължават производството на "необезвреден" плутоний за своите собствени нужди."Когато една страна купува ядрен реактор от една от тези пет страни, това й дава също правото да получи и ядрено гориво за този реактор", казва професор Ронен.

 В този случай петте страни биха могли да продадат от обезвредения плутоний на страните, развиващи програми за ядрена енергетика, като Бахрейн, Кувейт, Египет, Либия, Малайзия, Намибия, Нигерия, Катар, Оман, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, казва израелският професор.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона

Кладница - Раят на Витоша

iPernik