Thursday, March 12, 2009

Държавата обжалва решението на съда в Страсбург за църковния разкол

dnes.dir.bg - Държавата обжалва решението на съда в Страсбург за църковния разкол

Представители на 12 Поместни православни църкви, участници в работната среща, организирана от Светия синод, изразяват общото си разбиране и се обръщат към българската държава да предприеме необходимите действия за обжалване на решението на Европейския съд по правата на човека от 22 януари по делото "Свети синод /Инокентий/ срещу България".

Препоръчва се обжалването да бъде пред Голямата камара на Съда по правата на човека в Страсбург, тъй като той не е разполагал с пълната картина на фактите и аргументите, за да постанови своето решение. Това каза на пресконференция Русенският митрополит Неофит, цитиран от БТА, представяйки комюнике, прието от двудневната среща. Документът се състои от шест точки. В него представителите на Поместните православни църкви призовават правителството на България да защити законния интерес на БПЦ.

Държавата в лицето на Министерството на правосъдието най-вероятно ще атакува като неканонично решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург във връзка с разкола в Българската православна църква (БПЦ). Това каза пред журналисти в парламента Огнян Герджиков, сред среща с представители на Поместните православни църкви, предаде БНР. Те разговаряха със заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов и с депутати.

Един е Патриархът, една е Българската православна църква, един е Синодът, няма два синода, коментира Любен Корнезов.Според Герджиков общата идея, изразена на днешната среща от представителите на православните църкви, е, че не трябва да има преговори и компромиси с разколниците.

Представителите на Поместните православни църкви са у нас на двудневна работна среща по инициатива на Светия синод на БПЦ във връзка с решението на Европейския съд по правата на човека от 22 януари 2009 г. Тогава съдът постанови, че България е нарушила свободата на вероизповедание, а държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на БПЦ. Спорещите страни (държавата и жалбоподателите) са приканени да постигнат съгласие по спора си в тримесечен срок.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона

Кладница - Раят на Витоша

iPernik