Saturday, March 14, 2009

Екопътека за хора с проблеми ще има в Кладница

Екопътека за хора с проблеми ще има в Кладница

Екопътека, която ще ползват инвалиди и сърдечно болни хора изграждат в пернишкото село Кладница, информира радио Фокус - Пирин.

Обектът е по проект, финансиран от програма ФАР и е по линията на трансграничното сътрудничество, съобщи координаторът Ани Стефанова.

Стойността на проекта е 185 000 евро. Водеща е неправителствената организация „Дар за здраве" в Перник. Партньори са общините Перник и сръбската Босилеград.

Екопътеката ще бъде дълга 3 километра и води сред изключително красива природа. Тя дава възможност да се стигне до Живата вода край Боснек и Чуйпетлово.

В момента се изграждат два заслона, които туристите ще ползват по всяко време на годината.

В Кладница ще бъде изграден и туристически център, който ще подава информация за различни маршрути. На разположение ще бъде и снимков материал, указващ най-добрите туристически обекти по южните склонове на Витоша.

По пътеката ще бъдат разположени информационни табели. Предвидени са и табели за незрящи хора.

Алеята е с малък наклон и дава възможност за излизане сред природата на хора със сърдечни проблеми, за които е противопоказно прекаленото натоварване.

Пътят, който води до екопътеката, е дълъг около 750 м и ще бъде преасфалтиран. Това ще даде възможност и на инвалиди да стигат до природния обект.

Проектът е готов и се очаква провеждането на тръжната процедура за ремонта на шосето.

Във Витоша, откъм страната на с. Кладница, няма сериозна леглова база за пренощуване, но пък затова има възможност за еднодневен и двудневен туризъм. Очаква се амбициозност от страна на жителите на Кладница, които да подготвят стаи за отдаване под наем в къщите си и да приютяват туристи.

Предвижда се взаимен обмен на 20 български и 20 сръбски младежи, които ще генерират идеи за развиване на туризма от двете страни на границата.


No comments:

Post a Comment

Перник - актуална информация за региона

Кладница - Раят на Витоша

iPernik